Harriët Kroon – Auteur

Van Zo Onbeleefd naar Aardig Anders

 

‘Aardig Anders’ is een e-book. Het is de titel van de digitale heruitgave van mijn boek ‘Zo onbeleefd. Japanners in Nederland’. Ik heb voor een nieuwe, vriendelijker titel gekozen, omdat de oude vaak voor verwarring zorgde. Velen interpreteerden de eerste titel als zouden Japanners onbeleefd zijn, wat allesbehalve de strekking van het boek is. Ik heb destijds voor Zo onbeleefd gekozen, omdat dit stempel voor beide bevolkingsgroepen geldt: veel Japanners ervaren Nederlanders als onbeleefd en andersom.

‘Aardig Anders’ vormt een unieke collage van interviews en reportages uit de Japanse gemeenschap in Nederland. Ik heb dit boek met ontzettend veel plezier geschreven. Japanners kruipen uit hun schulp en vertellen vrijuit hoe ze over Nederlanders denken en vice versa. Het wemelt van de verbijsterende, hilarische en soms ook bijzonder pijnlijke anekdotes over hun cultuurverschillen.

Dit boek is het enige over de Japanse gemeenschap in Nederland. Een must dus voor ieder die met Japanners te maken heeft. Vanwege de uitgebreide details over cultuurverschillen tussen Nederlanders en Japanners, fungeert het ook uitstekend als gids voor de Japanreiziger. Rudy Kousbroek schreef het voorwoord.

Lovende pers

Het boek kreeg veel lovende recensies, o.a. in NRC-Handelsblad en HP/De-Tijd. In ’t kort:

‘Met veel vermogen tot relativeren en met veel ruimte voor de betrokkenen zelf – de Nederlanders en de Japanners – weet Harriët Kroon een beeld te geven van hoe mensen die onverwacht en zonder keuze met elkaar geconfronteerd worden, elkaar zien en met elkaar omgaan. (…) ze houdt met details en humoristische wederwaardigheden de lezer tot de laatste pagina geboeid.’ – Marjan Bex in NRC Handelsblad.

‘Voor de echte japanofiel is dit compendium een uitkomst. (…) Japanners vinden Nederlanders onbeleefd. Erg onbeleefd. (…) Voor Nederlanders is het altijd leerzaam een spiegel te worden voorgehouden, maar wat het extra boeiend maakt, is de kijk die de Japanners via dezelfde spiegel op zichzelf krijgen.’ – Gerard Mulder in HP/De Tijd.

De Amsterdamse tv-zender AT5 voerde mij op als deskundige in een uitzending over de Japanse gemeenschap in Amstelveen. De opname is gemaakt in winkelcentrum Kostverlorenhof  (14 oktober 2015) en geeft een aardig kijkje in de wereld van de Japanse expatriates:

 

Kopen

‘Aardig anders’ is voor maar €6,99 te koop bij uitgeverij Fosfor, Amazon, Apple en Kobo. De papieren oplage is uitverkocht, het is alleen als e-book verkrijgbaar.

Boekgegevens:

  • Formaat: ePub met kopieerbeveiliging (DRM) van Adobe
  • Bestandsgrootte 0,46 MB
  • Leesplezier ca. 11 uur
  • Voorleesfunctie ingeschakeld
  • Geschikt voor e-readers, PC en Mac met Adobe reader software
  • ISBN 9789462250741

Ontvang onze nieuwsbrief

* Verplicht veld

Archief