iStock_000014430650Small‘Hoe ga jij om met nieuws? Heb jij daarin al een weg gevonden?’ e-mailde een healing student mij. Zij worstelt met de constante stroom van ellende en haar verslaving aan het volgen van het nieuws. Ik ben een jaar of 10 geleden gestopt met het volgen van journalen.

Nieuws is vrijwel altijd negatief nieuws. Zelden wordt er iets positiefs gepresenteerd. In de redactie van het toenmalige maandblad onzeWereld (ik was daar eindredacteur en tijdelijk hoofdredacteur a.i.) verzuchtten we altijd dat alle verhalen die we brachten over ellende ging. Het bleek vrijwel onmogelijk om positief nieuws te brengen. We probeerden de maandelijkse porties drama te compenseren met artikelen over kunst en reisreportages met mooie foto’s.

Ik volg al jaren het nieuws niet meer, eerst vanwege de burnout en later ‘met toestemming’ van de Barbara Brennan School of Healing, waar me duidelijk werd gemaakt dat selfcare nummer 1 is in je eigen leven. Daar hoort ook bij dat je ervoor zorgt dat je jezelf niet overlaadt met negativiteit, bv. door middel van negatieve gedachtenspiralen, negatieve vrienden of een nieuwsverslaving. Het was voor mij een hele opluchting dat ik, hoewel geschoold als journalist, geen nieuws meer hoefde te kijken. De krant heb ik toen meteen opgezegd.

Mijn taak is om Licht in de wereld te brengen, en dat kan ik niet adequaat doen als ik mijn vibratie dagelijks omlaag laat brengen door een verslaving aan nieuw (lees: negativiteit). Ik ontken de ellende in de wereld absoluut niet, maar ik kies ervoor om mij er niet dagelijks door te laten infecteren.

Ik luister overdag af en toe een uurtje naar radio Noord-Holland, heel gezapig maar wel bij de tijd. Ik hoor daardoor af en toe 3 minuutjes met de high lights aan ellende. Heel beperkt dus, precies genoeg om bij te blijven en toch niet in de negatieve spiraal verzeild te geraken.

En 1 à 2x per week, als mijn systeem de behoefte aangeeft om te weten op wat voor planeet ik ook alweer woon, kijk ik op tv het Journaal. Om vervolgens door al die herhaling van drama weer bevestigd te worden in mijn besluit om het nieuws niet meer te volgen 🙂

En als mensen hun wenkbrauwen ophalen dat ik als academisch geschoold journalist niet weet wie bv. de minister van Verkeer is, lach ik daar tegenwoordig om, in plaats van me te schamen. De waan van de dag ben ik voorbij.

Harriët Kroon